Edgeley Construction

Completed Project

419 Coldharbour Lane

The Project

A £2.2 million new-build, mixed-use scheme on the site of a former office block, this project is one of three developments that Edgeley Construction has built on Coldharbour Lane in Brixton.

The project comprises 101m2 of commercial space at ground floor level, along with 8 apartments above.

The Programme

The Edgeley Construction team was responsible for demolition works to clear the site prior to construction. Pre-construction responsibilities also included design development and party wall agreements. This involved working with various parties, including the local conservation officers, due to the listed status of one of the adjacent buildings.

Construction of the new concrete frame building included traditional foundations and underpinning works to the neighbouring properties to enable the required foundation depth. The concrete façade is a mix of brick and stonework, with a zinc cladding system for the penthouse units, which runs down to first floor level at the rear of the building. This involved design and buildability challenges to ensure a neat and robust interface between the zinc and the brick.

The building also features terraces for the apartments, with a mix of green roof and landscaping. Solar PV panels were installed on the roof to aid energy efficiency.

Inside, Edgeley Construction completed the commercial space to shell and core, while the apartments involved a full fit-out and finishes to a high standard.

Throughout the project, the Edgeley Construction team was proactive in managing costs by taking a solutions-driven approach. For example, by using a loughing crane, the team was able to avoid the cost and health and safety implications of over-sailing. When the cost of the client’s original plan to connect to the grid via Coldharbour Lane increased six-fold, The Edgeley Construction team was able to keep the utilities connections within budget by adapting the building services design to bring in the main from an alternative location, without incurring any delays on the programme.

The project was completed on time and within budget in August 2018, following a 13 month programme.