Edgeley Construction

Completed Project

Walton lodge laundry

+

The Project

A £6 million project to convert a former industrial laundry into a mixed-use development of 13 apartments and a restaurant, this project involved demolition of a former factory building, refurbishment of a locally-listed building, excavation of a new basement and construction of an extension.

Situated in a conservation area in Brixton, the project comprises three apartments behind a restored and retained façade in the refurbished building, with a restaurant at basement at ground level, and 1214m2 of commercial space along with a further 10 apartments in the new build.

The Programme

Edgeley Construction delivered a complete programme in three phases; from pre-construction services, including discharging of planning conditions, enabling works and demolition, through to finished fit-out, including Cat B fit-out of the offices.

The project is located on a confined, urban site, with Brixton Market on one side, a live railway line to the rear and existing buildings on the remaining two sides. This meant that the project had to be planned around very restricted access, limited on-site storage, vehicle movement and parking restrictions, over-sailing restrictions and restricted working hours. It also involved rigorous design work to ensure that the programme avoided any disruption to the railway line and consideration of the health and safety implications of the railway, the busy market and local schools and residents.

Amongst the key challenges of the project was the excavation of the basement on such a confined site. As there was no access to the rear or either side of the site, the existing entrance of the retained façade was opened up and a temporary road was created under the existing building. This provided access for excavation equipment and enabled excavated materials to be removed from site.

Once the temporary haul road had been removed, the façade was propped to enable a full-length light well to be installed to maximise both space and natural light for the commercial units. This solution was designed and installed by the Edgeley Construction team.

The design of the new-build element also required ingenuity. The building features a curved zinc façade, which interfaces with a flat roof, several dormers and inset balconies.  The Edgeley Construction team engineered the cladding in-house to overcome Issues with the curvature of the façade to ensure a robust solution.

Services provided