Edgeley Construction

Active Project

Rectory Gardens

The Project

A £5.7 million project located in Clapham, Rectory Gardens involved the refurbishment of 26 houses in a private close, with the addition of basement extensions to sixteen of the properties. A new-build development of four apartments is also included in the project. 

The project has been delivered in five phases to enable equity to be released from each phase for the ongoing development and Edgeley Construction delivered the construction drawings in a 3D Revit model. On-time delivery of each phase has been critical to the success of the project and the final phase is now underway, with completion expected in June 2021.

The Programme

Although the project involves a co-ordinated upgrade of 32 properties, two of the properties in Rectory Gardens are not included in the scheme and have remained occupied throughout the programme. This has made it necessary to consider the impact of construction activities and logistics on residents and work with them to minimise disruption.

The excavation work required for the properties where basements are being added to the existing structure has been amongst the most challenges aspects of the project. The Edgeley Construction team successfully created nine basements in just 10 months, which involved extensive temporary works to enable significant structural alterations. The temporary works were designed in-house by the Edgeley Construction team and all construction works were 3D modelled to ensure viability and accurate sequencing.

The ground conditions also proved challenging for the basement excavations. Following extensive investigations during the pre-construction phase, a water management strategy was put in place to address the high water table and piling works have been carried out to ensure the stability of the properties.

For the houses where the design does not include the addition of a new basement level, the Edgeley Construction team has retained the front façade and demolished the rear section of the property. This has then been re-built with an extended footprint. The façade has also been stepped back to create space in the staircase to enable stairs to the loft space, which has been refurbished as an additional level of living accommodation in each house.

Services provided